U bent hier

Warme, niet-zelfgebreide wanten van een trui

Warme, niet-zelfgebreide wanten van een trui

wanten
upcycle
trui
Minimi
naaien
Wat heb je nodig?

Wat heb je nodig?

  • materiaal: een gebreide trui of sweater met boord; een restje stretchstof of T-shirt
  • steek: overlock, kleine zigzag of stretch

Wat hergebruik je?

  • de afgewerkte boord van de trui
Hoe maak je het?

Easy-peasy... want deze wanten worden gewoon geknipt uit de boord van je favoriete trui die maar niet kunt weggooien. Niks zelf breien en knoeien met breinaalden. Je neemt gewoon een oude trui, je zoekt er een leuke voering bij, twee stikseltjes en klaar is Kees! Zo mogen je kinderen hun wanten al eens kwijt raken...

Leg het patroon met de onderkant tegen de boord van je trui. Je kunt kiezen of je het uit de mouw van de trui knipt of uit het borststuk. Teken rondom en knip uit dubbele stof uit. Herhaal hetzelfde voor de andere want. Je hebt nu vier stukken in buitenstof.

Leg het patroondeel ook op de voeringstof, teken rondom en knip twee keer uit dubbele stof. Je hebt nu ook vier stukken in voeringstof.

Leg goede kanten van de buitenstof op elkaar en naai voorzichtig rondom de gebogen naad. Doe dit voor beide wanten.
Herhaal hetzelfde voor de delen in voeringstof.

Draai de wanten in de buitenstof naar de goede kant. Steek de wanten in voeringstof in die uit de buitenstof zodat de slechte kanten tegen elkaar zitten en je van beide stoffen de goede kant ziet. Plooi onderaan een klein randje om naar binnen van de voeringstof en naai rondom rond met de hand de voering aan de buitenstof. Herhaal dit voor de tweede want.

TIP: Babywantjes zijn nog gemakkelijker te maken, zonder duim. Verklein het patroon met 1 cm rondom en maak gewoon een ovaal zonder duim.

Meer upcycle-ideeën vind je in MINIMI van Lien Warmenbol en Gabriela Aguirrezabal.