U bent hier

Tuinvragen aan Karolien Verbanck

Tuinvragen aan Karolien Verbanck

karolien verbanck
tuin
moestuin
zaaien
slakken
Hoe begin je met zaaien?

Voor je aan de slag kunt gaan met zaadjes en plantjes, moet de bodem eerst klaargemaakt worden. De eerste belangrijke vraag is natuurlijk wanneer je dat doet. In een ideaal scenario leg je de grond klaar in het najaar, voor de vrieskou toeslaat. Maar als je geen tijd hebt gehad in het najaar, kun je ook nog altijd in het voorjaar aan de slag gaan. Let er dan wel op dat de grootste vrieskou achter de rug is!
Begin met het verwijderen van onkruid, hoog gras en andere storende planten. Verwijder daarna het overgebleven gras. Spit voor je begint te zaaien de grond nog eens goed om, stamp grote aardkluiten plat en je tuin is klaar voor de eerste groenten!

Hoe houd je slakken uit je tuin?

Ik heb verschillende trucjes om ze op een afstand te houden, maar je moet ze ook blijven verwijderen. Zelfs als je alle groenten al hebt geoogst. In het najaar leggen ze namelijk overal eitjes voor een nieuwe generatie. Buitenhouden is de boodschap!

  • Maak een bierval. Graaf een bakje in gevuld met bier en een afdakje tegen de regen. De slakken komen op de geur van het bier af en verdrinken in de lekkernij.
  • Gebruik keukenzout of kokend water. Gewoon rechtstreeks op de slak aanbrengen. Je kunt al raden wat er gebeurt…
  • Slakkenkorrels! Kies wel voor biologische korrels die geen kwaad kunnen voor andere dieren.
Waarom moet je voorzaaien?

In maart wordt de natuur weer wakker uit haar winterslaap en kun je beginnen in je moestuin. Wil je toch al vroeger beginnen, dan kun je ervoor kiezen om je plantjes voor te zaaien in een koude bak of serre. Of je kunt ook gewoon binnen op je vensterbank beginnen. Plantjes voorzaaien hoeft dus niet, maar het heeft wel als grote voordeel dat de zaadjes op een rustige plek kunnen kiemen. Wanneer je de kleine plantjes dan eind maart of begin april in volle grond plant, zijn ze sterker en is er minder kans dat ze het niet halen. Je kunt de zaadjes in allerlei potten voorzaaien. Dat kan in één grote bak of in kleine aparte potjes. Er bestaan ook kleine kweekpotjes van natuurlijk materiaal die je zo mee in de grond kunt stoppen bij het uitplanten. Een goedkoop alternatief voor deze potjes zijn de potjes die je zelf maakt uit wc-rolletjes.

DIY Zaaien in wc-rolletjes

Doe potgrond in wc-rolletjes, leg het zaadje erop en vul tot slot met een dun laagje grond.
Laat groeien.
En nog meer groeien.
Nu kun je het plantje met wc-rolletje en al in de volle grond steken.
Voila!

Karolien Verbanck groeide op in Leuven, omringd door maar liefst twee zussen en een grote broer. De perfecte omgeving om haar fantasie aan te wakkeren. Ze studeerde interieurvormgeving, meubel- en verpakkingsontwerp. Als lid van Het Leuvens Stiksel, haar favoriete naaiclub, ondervond Karolien hoe leuk het is om samen creatief te zijn en ideeën uit te wisselen. In januari 2011 startte Karolien een blog die in 2012 leidde tot een tv-programma met de ronkende naam ROK en ROL.
Met een affiniteit voor retro en recyclage komt Karolien telkens weer origineel uit de hoek. Ze laat zich inspireren door Scandinavisch design, Amélie Poulain, een enorme stoffencollectie, het eten van veel neuzekes en een regelmatig bezoek aan de oma en haar zolder.