U bent hier

Tijd om te bakken: Rozijnenbrood

Tijd om te bakken: Rozijnenbrood

bakken
saffraanvlecht
bakboek
brood
Lekker bakken!

Nu we meer tijd thuis doorbrengen, hebben we ook meer tijd om leuke dingen te doen in de keuken. Bakken, bijvoorbeeld! 

Verleg je grenzen en maak eens je eigen brood! Zo maakte ik dit weekend een heerlijk rozijnenbroodje uit 'Ons bakboek'! 

Meer weten over het boek? --> klik hier! 

Zo bak je rozijnenbrood!

WAT HEB JE NODIG? 

  • 500 g tarwebloem
  • 30 g verse gist of 15 g droge gist
  • 200 ml lauwe melk
  • 25 g boter
  • 8 g zout
  • 1 ei
  • 200 g rozijnen
  • 30 g fijne suiker
  • voor de afwerking: 1 ei
Bereiding

Bij gebruik van droge gist, meng deze met de bloem. Strooi de bloem in een kring op het werkvlak en maak in het midden een kuiltje. Doe de suiker in het kuiltje. Leg de blokjes boter aan de buitenkant. Strooi daar eveneens het zout. Bij gebruik van verse gist, los deze op in lauwe melk. Giet het mengsel beetje bij beetje in het kuiltje. Meng het vocht en de bloem met één hand. Werk vanaf het midden naar de bloem toe. Voeg er het ei bij en meng verder tot het ei, de vloeistof, de boter en het zout zijn opgenomen door de bloem.
Begin met twee handen het deeg intensief te rekken door het uit te duwen met de handpalm en terug te vouwen. Herhaal dit gedurende minimaal 15 minuten. Voeg geen bloem toe, maar kneed het deeg voldoende uit.
Trek van het deeg een stukje af en maak er een balletje van. Trek het balletje tussen je vingers uit elkaar. Als het deeg scheurt, moet je nog verder kneden omdat er onvoldoende elasticiteit is van de gluten. Scheurt het niet, dan is het deeg voldoende gekneed.
Bestuif het werkoppervlak met bloem en bol het deeg op. Dek het deeg af met een vochtige handdoek of huishoudfolie en laat het voorrijzen op kamertemperatuur gedurende 30 minuten of tot het deeg in omvang verdubbeld is. Leg het niet op de verwarming.
Bestuif het werkoppervlak met bloem. Leg het deeg op het werkoppervlak. Druk het deeg plat in een rechthoek om te ontgassen.
Vouw het in drieën bij elkaar. Neem 1/4 van het deeg af, bol het op en leg opzij. Kneed de rozijnen door de rest van het deeg. Begin het op te bollen door van bovenaan naar onder het deeg al drukkend met de vingertoppen op te rollen voor een lang brood. De deegnaad komt onderaan. Voor
een rond brood dien je verder op te bollen tot een bol. Bestuif het werkoppervlak met bloem. Rol op het werkoppervlak het 1/4 deeg uit
met een deegrol. Leg hierop het opgebolde rozijnendeeg met de naad naar boven. Verpak het opgebolde rozijnendeeg in het uitgerolde deeg.

Draai de deegbal om met de naad naar beneden en bol het op. Leg het opgebolde deeg in een beboterde broodvorm en laat 40 tot 60 minuten narijzen onder een vochtige handdoek of huishoudfolie. Houd het deeg op kamertemperatuur tot het in omvang verdubbeld is en boven de rand van de vorm uitkomt. Bestrijk de bovenkant van het brood met losgeklopt ei. Bak het brood ongeveer 35 à 40 minuten in een voorverwarmde oven van 190 °C. Haal het uit de oven en laat het op een taartrooster uitdampen en afkoelen.