U bent hier

Swingende strijkvriendjes

Swingende strijkvriendjes

ham zoomrolletje

Strijken tijdens het naaien dient niet alleen om kreuken uit de stof te verwijderen. Hoe meer je naait, hoe meer je inziet hoe belangrijk het is om je werkstuk tussendoor op te strijken. Het maakt een enorm verschil voor de uiteindelijke pasvorm van het kledingstuk als je de onderdelen juist strijkt. Maar niet alle stukjes van een kledingstuk zijn even gemakkelijk te bereiken met het strijkijzer, zelfs als het kledingstuk nog niet helemaal in elkaar zit. Zodra een bepaald patroondeel niet volledig plat op de strijkplank kan liggen, wordt het goed opstrijken al een pak moeilijker. Gelukkig bestaan er daarvoor verschillende strijkhulpjes zoals een kleermakersham en een zoomrolletje.

Wie zijn de strijkvriendjes?

Een ham refereert naar de natuurlijke vormen van een lichaam.

 • Je kunt hem goed gebruiken om gebogen naden zoals schouders of een halslijn mee op te strijken.
 • Hij is ook heel handig voor patroondelen die niet kunnen platgelegd worden zoals bijvoorbeeld figuurnaden aan de borst of heupen. Je legt de ham onder de figuurnaad, zoekt een plekje waar de juiste ‘ronding’ aansluit bij die van je figuurnaad en je strijkt alles mooi glad!
 • Je kunt de ham ook gebruiken voor het opzetten en in vorm strijken van kragen.

Een zoomrolletje kun je gebruiken voor:

 • het openstrijken van naden.
 • voor moeilijk te bereiken naden zoals de naad van een lange mouw.

Weetje: als je over een zoomrolletje strijkt op de rechte kant van je werkstuk drukken de naden ook niet door naar buiten toe, wat bij strijken op de strijkplank vaak wel het geval is.

Jammer genoeg zijn deze handige hulpjes niet overal te vinden, maar gelukkig kun je ze ook gemakkelijk zelf maken. Daar heb je trouwens niet veel of duur materiaal voor nodig. Op zich stelt het niet meer voor dan een stevig opgevuld ei en een worst!

Weetje: oorspronkelijk werden deze attributen gemaakt uit één kant wol en één kant katoen en werden ze gevuld met zaagsel van dennenhout. De wollen kant voorkomt dat de stof gaat glimmen tijdens het strijken.

Dit heb je nodig:
 • lat, potlood, schaar
 • een stuk stevige witte katoenen stof (canvasachtig)
 • eventueel een stuk katoen in een mooi printje
 • een stuk zuivere wollen stof
 • naaimachine
 • extra stevig garen voor het dichtnaaien van het keergat
 • zaagsel (gratis te verkrijgen bij de houthandel of in doe-het-zelfzaken, het hoeft geen dennenzaagsel te zijn)

of

 • houtschilfers die verkocht worden voor hamster- of konijnenkooitjes
 • tuin, balkon of stofzuiger (het is wel een beetje een vuil werkje dus als het kan: doe het buiten!

De grootte van de worst: 16 cm aan de zijkant en lengte 45 cm. 8 x 1x wol/2x canvas/1x mooi printje

De grootte van de ham: 20 cm aan de onderkant en zijkant 35 cm. 8 x 1x/2x canvas/ 1 x mooi printje

Zo maak je ze:

Teken een patroon volgens de afmetingen op de afbeelding. De ham moet een beetje eivormig zijn en de rol is gewoon een worst. Je kunt dit eerst op patroonpapier doen of gewoon rechtstreeks op de stof.

Doe het eerste laagje stevig katoen samen met het laagje wol en het tweede laagje stevig katoen samen met het laagje printkatoen.

Markeer onderaan in het ei een keergat van +/- 10cm. Laat dat open om te keren en op te vullen. Voor de rol doe je hetzelfde in één van de lange kanten.

Speld vast langs de randen en naai rondom stevig vast met een kleine steek op 1 cm van de randen. Hecht goed af bij het begin en einde aan de keergaten.

Knip de randen bij tot 0,5 cm.

Keer het ei en de worst naar de goede kant.

Maak een trechtertje van een stuk papier en vul het ei en de worst zo stevig mogelijk op met zaagsel/houtschilfers. Met andere woorden: de vulling moet goed tot de bodem van het ei/de hoekjes van de rol zitten. Tussendoor druk je stevig aan met bijvoorbeeld een houten lepel. Prop er zoveel mogelijk vulling in als je kunt; het moet echt keihard zijn!

Speld ten slotte het keergat zo strak mogelijk dicht. Naai het dicht met extra stevig garen en kleine steekjes.

Klaar!