U bent hier

Striptekenen: Hoe teken je een kat en een hond?

Striptekenen: Hoe teken je een kat en een hond?

striptekenen
Steven De Rie
kat en hond tekenen
1001 trucs
striptekenaar worden
Hoe teken je een kat als stripfiguur?

Het lijkt alsof dieren andere gewrichten hebben dan mensen, maar dat is niet zo. Hun poten zijn gewoon zo geëvolueerd dat ze aldoor op hun tenen lopen. 

Daardoor zitten hun schouderbladen meer opzij dan op hun rug, zitten hun knieën en ellebogen een beetje anders, en wat wij hun pootjes noemen, zijn eigenlijk hun tenen. 

Als een kat rent of springt, buigen haar poten zo. 

Streepjes kun je met uitgerekte driehoekjes tekenen, zoals de strepen van een tijger. Maar je kunt ze ook als boogjes-in-boogjes tekenen, zoals in het wifi-icoontje. 

Als een poes opgewonden is, worden haar pupillen groter. Een kat kan ook haar oren draaien. Gebruik die kenmerken om je stripkat gevoelens te geven, net als haar staart, die je blij omhoog of bang tussen de achterpoten kunt tekenen. 

Hoe teken je een hond als stripfiguur?

De verschillen tussen de viverse hondenrassen zijn zo groot dat het bijna verschillende diersoorten lijken. 

Toch kun je in het lichaam de pindavorm altijd wel terugvinden. 

In een hondenkop vind je altijd vijf grote vormen terug: de schedel (bol), de snuit (divers), de kaak (hartje), en de oren (divers). 

Er is veel variatie in hondenoren. Maar of ze nu hangen tot op de grond of spits overeind staan, ze beginnen altijd boven op de kop. 

Veel honden hebben een vlekkenpatroon. Bij je striphond kun je dat het best simpel houden, zodat je je niet kunt vergissen als je de hond verschillende keren moet tekenen vanuit een ander perspectief. 

Striptekenen is fantastisch!

Wil je een mysterieus verhaal over een kat in je dorp? Geen probleem! Of een spannend verhaal over reuzenslakken in de ruimte? Of misschien liever een grappig verhaal over een piraat op een bromfiets? In dit grappige boek van striptekenaar Steven De Rie leer je alles over 

  • gezichten en lichamen tekenen
  • dieren schetsen
  • decors ontwerpen
  • scenario's schrijven
  • tekstbalonnen, lettertypes en geluiden gebruiken
  • en nog veel meer! 

Bedenk een leuk verhaal, teken jouw stripheld en ontwerp je eerste strip. 

Meer weten of het boek kopen? Klik hier

Steven de Rie werd geboren in Amsterdam, maar stak al snel de grens naar Vlaanderen over om striptekenaar te worden. Hij geeft sinds 1994 workshops over striptekenen en werkt sinds 1007 als assistent van Willy Linthout voor de Urbanus-stripreeks.