U bent hier

Stempels maken

Stempels maken

diy
stempel
stof
bedrukken
tutorial
textielverf

In mijn hobbykamer,  tussen de bakken vol stof, dozen vol papier en ander knutselmateriaal is er één plek voorzien voor mijn stempels. En dat zijn er ondertussen al heel wat. Een deel daarvan bestaat uit gekochte stempels die ik in de loop der jaren heb verzameld. Ooit startte ik met een klein doosje gevuld met stempels en die doos heeft alleen maar grotere proporties aangenomen. Beter zelfs de afgelopen jaren is mijn collectie ‘ontploft’. Dat gegeven kan ik alleen maar steken op het feit dat ik mijn stempels nu zelf maak. En als je één keer door hebt hoe je een stempel kan maken, tja dan slaat je fantasie op hol!

Mijn stempels gebruik ik voor enorm veel doeleinden. Cadeaupapier bestempelen, een envelop personaliseren, orde brengen in mijn spullen door alles te voorzien van een label, houten bakjes voorzien van een print maar vooral stof bedrukken! Met een eigen stempel, wat textielverf en een portie nauwkeurigheid maak je zo je eigen unieke stof waar je dan weer van alles en nog wat mee kan maken.

Wat heb je nodig?

Krantenpapier of ander leuk papiertje
Textielverf
Kladpapier
Contactlijm
Sponsje
Lijmstift
Blokje hout
Knutselrubber (beter gekend als foampapier)
Schaar
Breekmes
Schrijfgerief

Stap 1

Teken een figuur. Schets er op los of druk iets af vanop het internet dat je gewoon kan overtekenen. Knip de figuur uit.

Stap 2

Teken de figuur over op de knutselrubber. Leg de papieren figuur in spiegelbeeld op de knutselrubber en teken de contouren over. Knip uit met een schaar. Bij teveel details kan je je figuur ook uitsnijden met een breekmes.

Stap 3

Kleef je figuur uit knutselrubber op een blokje hout vast met contactlijm.

Stap 4

Als de lijm opgedroogd is voorzie je je stempel van (textiel)verf. Dop een sponsje in de verf en dep het wat uit alvorens op je stempel te doen. Met deze techniek creëer je een vlakke afdruk.

Stap 5

Duw je stempel op een stuk krantenpapier of een ander leuk papiertje. Laat je stempel op het papier staan en ga met een stylo langs de contouren van je blokje hout.

Stap 6

Neem je stempel weg en knip het vierhoekig stukje papier uit.

Stap 7

Kleef de afdruk van je stempel op de bovenkant van je blokje hout. Nu weet je hoe je stempel gepositioneerd is op je blokje hout wat het stempelen alleen maar gaat vergemakkelijken.

Stap 8

Bedruk je stof. Was je stof alvorens te bestempelen zodat de verf beter in de stof kan trekken. Stempel kris kras door elkaar, op gelijke afstanden (eventueel aan de hand van een lat) of op een andere manier. Durf je stempel ook eens omgekeerd te drukken en experimenteer er op los.

De zwaantjesstempel ontwierp ik voor de kleine Nona. Nog piepjong maar nu al een stijl om ‘u’ tegen te zeggen. Haar geboortekaartje was voorzien van een gouden randje wat ik liet terugkomen in haar op maat gemaakte dekentje.

Zo, en nu is het aan u. Ik ben razend benieuwd naar jou creatie dus stuur gerust een foto door via de facebook-pagina van Madame Creatief. Pas wel op want de wereld van het zelf stempels maken is enorm verslavend. Een gewaarschuwd mens is er twee waard!