U bent hier

Naamlabels maken

Naamlabels maken

naamlabel
diy
naaien

Je kent het wel. Je maakt iets met je naaimachine, je gaat op zoek naar een leuke stof, je besteedt de nodige aandacht bij het kiezen van de geschikte fournituren om vervolgens enige tijd te verdwijnen achter je naaimachine. Af en toe vloek je daarbij en haal je je tornmesje boven om nadien, met enige vorm van trots, je werkstuk afgewerkt op de tafel te zien liggen. Zoals een klein kind bij zijn tekening doet zou je je naam in het heel groot op je creatie willen schrijven. Goed nieuws, dat kan! Niet in het heel groot maar in het mooi klein zoals een naamlabel. Je kent dat wel, dat labeltje dat in je kleding is gestikt ter hoogte van je nek.

Je kan zo’n labels in geweven variant bestellen. Heel erg schoon maar ook vrij duur dus waarom het niet zelf maken? Geen fan van een eigen label? Deze techniek is ook handig voor het maken van maatlabels zoals ‘maat L’ of  ‘maat 92’.  Naamlabels voor de kleren van je kinderen kan je op deze manier natuurlijk ook maken. Gedaan met de zoon die voor de zoveelste keer zijn jas kwijt gespeeld heeft.

Ik werk al jaar en dag onder de naam ‘petit karo’. Verwijzend naar de kleine ruitjes waar ik grote fan van ben en naar een deel van mijn naam ‘Karo’. Niet voor niets strijk ik mijn naampjes steeds op geruit lint. Ondertussen is het routine geworden om zo’n labeltjes te maken. Ik leg je graag uit hoe ik ze maak en hoe je er zelf kan maken.

Wat heb je nodig?

Transferpapier (onder andere te koop in de hema)
Computer met printer
Strijkijzer
Snijplankje en breekmes
Geodriehoek
Stoffen lint

Stap 1

Druk je tekst af op het transferpapier. Opgelet! Druk je tekst in spiegelbeeld af. Probeer hierbij zoveel mogelijk naampjes op het papier te krijgen.

Stap 2

Snij repen met enkele namen op. Zorg hierbij dat er zo weinig mogelijk witruimte boven en onder de naam is.

Stap 3

Strijk de reep met namen op het lint. Zet daarbij de stoomfunctie van je strijkijzer uit. Strijk zo’n 30 seconden over de reep. Beweeg je strijkijzer voortdurend. Op de gebruiksaanwijzing raden ze aan om te strijken met bakpapier onder het strijkijzer. Voor grote afbeeldingen doe ik dit ook maar bij het maken van naamlabels laat ik het bakpapier achterwegen.

Stap 4

Als je lint licht van structuur is kan je aan de andere kant zien of je voldoende hebt gestreken (bovenste lint is voldoende gestreken, onderste dus nog niet). Je kan ook een hoekje papier los halen om te controleren. Zijn de ruimtes waar geen tekst gedrukt is nog wat wit/melkachtig? Dan moet je nog wat verder strijken.

Stap 5

Wacht even tot alles is afgekoeld en trek het papier los. Nu mag je niet meer over je logo strijken. Indien je dit wel doet smelt het en kleeft het aan je strijkijzer.

Stap 6

Knip je lint in kleinere stukken zodat je aparte naamlabels krijgt.

Je kan je label dubbelvouwen en tussen de stof stikken

Of je kan het label vastzetten door aan weerzijden even over en weer te stikken.

In mijn atelier staat een blikken doosje gevuld met labels zodat er niets meer onder mijn naaimachine rolt zonder naamlabeltje. Hopelijk vanaf nu bij u ook!