U bent hier

Naaihack: voeg rushes toe aan je sweater!

Naaihack: voeg rushes toe aan je sweater!

Sweater weather!

Eén van de dingen die leuk zijn aan de winter is dat het heerlijk weer is om te naaien. En wat is er beter om te naaien dan een cosy sweater? Pimp je trui door rushes toe te voegen aan het voor-of rugpand. 

Volg de uitleg uit 'De grote La Maison Victor naaigids' en personaliseer jouw herfstoutfit in een handomdraai! 

Patroon tekenen

Meet de rand waaraan je een ruche wilt bevestigen. Teken een strook met een hoogte naar wens en een lengte die even lang is als de lengte van je rand, vermenigvuldigd met 1,5. Voeg rondom naadwaarde toe en knip uit de stof.

Hoe ga je te werk?

1 Werk de onderrand van de ruche af met een zigzagsteek of overlock, of met een rolzoom (lees op p. 110 hoe je een smalle rolzoom maakt).

2 Geef vervolgens aan de bovenkant van de ruche twee evenwijdige stiksels met een grote steek en zonder te hechten, start en stop op 1 cm van de zijrand. Trek voorzichtig aan de uiteinden van de loshangende draden, zodat de stof gaat rimpelen. Rimpel de stof tot de bovenrand de gewenste breedte heeft, bijvoorbeeld van het voorpand van je kledingstuk.

3 Zet de uiteinden van de rimpeldraden vast door ze in een 8-vorm rond een speldje te draaien.

4 Speld de ruche op de gewenste plaats (bijvoorbeeld op de onderrand van je bovenpand) met de averechtse kant op de goede kant en stik voorlopig vast in de naad.

5 Speld dit op je andere patroondeel (bijvoorbeeld op de bovenrand van je onderpand) met de goede kanten op elkaar en stik vast. Werk de naad af met een zigzagsteek of overlock.

Wil je meer leuke naaihacks en 1001 naaitips en tricks? Je vindt het allemaal in De grote La Maison Victor naaigids!