U bent hier

Egel speldenkussen

Egel speldenkussen

diy
deco
tutorial
restjes
stof
opbergen

Midden december verhuisden mijn man en ik naar ons eigen huis. Na een stevig jaar verbouwen was het geduld op en verhuisden we, zoals wel meerdere, in een onafgewerkt maar leefbaar huis. U kent het wel, die laatste loodjes, geen binnendeuren, een geïmproviseerde keuken, overal ‘peertjes’ als verlichting en geen gordijnen. Ondertussen zijn er enkele maanden voorbij gegaan en zien we ons huis veranderen in een thuis.

Enkele weken geleden nam ik mijn naaikamer onderhanden. Een muur werd in een retro behang gestoken, er werden opbergkasten gekocht en dozen bomvol stof werden uitgeladen. Al snel werd duidelijk dat ik al behoorlijk wat gerief heb. Hier en daar ontbreekt nog iets en gisteren schrapte ik weer iets van mijn lijstje, een leuk speldenkussen!

In het boek ‘Fabiek Romantiek’ staat er een heel leuk patroontje voor een speldenkussen in de vorm van een cactus. Echt een tofke maar ik zocht eerder iets in de vorm van een dier. En tja, welk dier heeft felle stekels? Een egel! Ik was duidelijk niet de enige die op dat idee kwam wat het internet staat vol met leuke exemplaren.

Ik pakte pen en papier en tekende zelf een patroontje. Als je een beetje naar beneden scrolt kan je het patroon terugvinden en kan ook jij aan de slag. Als je een grote hoop restjes stof hebt liggen is dit ‘het’ uitgelezen project want meer dan dat heb je niet nodig!  Voor de oortjes, voetjes en het snoetje koos ik voor vilt. Heel makkelijk want dat rafelt niet. De oortjes en de voetjes kan je dan ook uitknippen op de rand. Voorzie wel naadwaarde op de plaats waar de voet in de egel wordt vastgemaakt.

Stap 1

Knip alle onderdelen uit de stof:

  • 2x de neus, 1x de onderkant van de neus, 4x de voetjes, 2x de oortjes uit één stof.
  • 2x het lijfje en 1x de onderkant van het lijfje uit een andere stof.
Stap 2

Plooi de zijkanten van de oortjes naar het midden toe en naai met een paar steekjes vast.

Stap 3

Bevestig de onderdelen van de neus vast aan de onderdelen van het lijfje. Vergeet hierbij de oortjes niet tussen de twee delen te steken!

Stap 4

Naai de twee helften van het lijfje aan de bovenkant aan elkaar.

Stap 5

Leg de onderkant tussen de twee helften. Speld vast en vergeet hierbij de voetjes niet! Naai rond om rond en laat een keergaatje.

Stap 6

Draai de egel binnenstebuiten via het keergaatje en vul het op met kussenvulling. Naai tot slot het keergaatje met een onzichtbare steek met de hand dicht.

Is een egel niet echt je ding? Probeer dan zeker het speldenkussen in de vorm van een cactus eens! Het cactuspatroon vind je terug in het boek Fabriek Romantiek.