U bent hier

DIY verkleedkleren

DIY verkleedkleren

verkleden
kind
kinderen
vilt
diy
carnaval
fee
tovenaar

Mensen uit de regio van Aalst zullen het wel weten, carnaval nadert. Niet alleen voor de Aalstenaar is het dan de hoogdag van het jaar maar ook vele kinderen kijken uit naar deze dag. Verkleed naar school gaan is gewoon kei fijn! Ook ik heb leuke herinneringen aan carnaval vieren op school. Eén van die herinneringen moet toch die keer zijn dat ik de avond voor carnaval tegen mijn mama zei dat we de dag nadien verkleed naar school moesten gaan. Ik moet toen in het derde kleuterklasje hebben gezeten en briefjes doorgeven was niet één van mijn sterkste kanten. Ik weet nog goed hoe mijn mama, na een kleine les over dingen op tijd zeggen, in actie schoot en op een uur tijd een geweldige outfit voor mij had gecreëerd. Het was de bedoeling om een jonkvrouw outfit te maken maar die doopte ik al snel om tot ‘fee’. Een hoge punthoed uit papier met wat linten bovenaan er aan vastgeniet en een lange rok voldeden om mij de dag nadien te laten stralen! Een kind heeft op dat vlak niet veel nodig.

Hoewel Lucie nog veel te klein is om mee te stappen in de carnavalsstoet op school stak ik toch enkele verkleeditems in elkaar die gebruikt kunnen worden voor elke leeftijd. Ik maakte enkele basisaccessoires die je kind (letterlijk en figuurlijk) in 1,2,3 laten omtoveren in een fee of tovenaar. Een hoed, een toverstok en een cape of rok kunnen gecombineerd worden met de dagdagelijkse kleren of andere vondsten uit de verkleedkoffer.

Het handige is dat je dit alles ook in elkaar kan steken zonder je naaimachine boven te halen. Je kan dit geheel zelfs klaar krijgen zonder naald of draad maar zorg er dan wel voor dat je een lijmpistool in de buurt hebt.

En heb je ook zo’n kleintje rondlopen dat er in slaagt om de avond voor het feest te vragen naar een outfit? Ik bedacht enkele alternatieve die je in elkaar kan steken met materiaal dat je sowieso thuis hebt liggen. Aan de slag dan maar!

DE FEE

Wat heb je nodig?

 • 160cm tulle stof voor het rokje
 • 40cm x 40cm dikke vilt voor de hoed
 • Een houten stokje van 30cm lang voor de toverstaf
 • Dunne vilt voor de ster op de hoed en het stokje
 • 2 meter lint (110cm voor het rokje en 90cm voor de hoed)
 • Extra lintjes ter versiering
 • Lijmpistool en lijm
Rokje voor de fee

Knip verschillende stroken tulle van 80cm lang en een dikke 5cm breed. Voor het rokje dat ik maakte gebruikte ik 48 stroken. Neem 3 stroken en leg ze op elkaar. Plooi ze dubbel en leg het lint net onder de vouwlijn. Haal de uiteindes van de stroken door de lus en trek voorzichtig aan. Herhaal dit voor alle stroken over een lengte van 50cm. Voorzie langs weerskanten een stuk lint van 30cm zonder tulle en eindig met een knoopje tegen het rafelen.

TIP: Geen tulle stof in huis? Je kan ook papier harmonica gewijs vouwen tot een rokje. Perforeer het papier bovenaan en rijg er een koord door.

Toverstokje voor de fee

Kleef aan één zijde aan de bovenkant van je stokje één voor één allemaal lintjes. Het is leuk als deze van verschillende lengten zijn. Begin met het langste lint vast te lijmen en eindig met het kortste lint. Maak bij elk lint een knoopje aan het uiteinde, dit voorkomt rafelen. Knip twee identieke sterren uit vilt en kleef ze aan weerszijde vast aan het stokje.

TIP: Geen houten stok, vilt en linten in huis? Met een dik rietje, wat papier en cadeaulint kan je ook een leuk toverstokje maken.

Hoge hoed voor de fee

Teken met behulp van een stylo en touw een boog op je vilt. Knip op de lijn uit. Knip aan één zijde de hoekjes wat bij.

Lijm de hoed dicht met het lijmpistool. Lijm eventueel een stuk lint over de naad voor een mooie afwerking. Bevestig aan de top van de hoed enkele linten. Maak bij elk lint een knoopje aan het uiteinde, dit voorkomt rafelen. Werk de bovenkant af met een ster uit vilt. Bevestig als laatste aan elke kant een lint zodat de hoed rond het hoofd geknoopt kan worden.

TIP: Geen dikke vilt in huis? Stevig papier, een stuk karton en wat cadeaulint kan zich ook laten omvormen tot feeënhoed.

DE TOVENAAR

Wat heb je nodig?

 • 1 meter fleece stof voor de cape
 • 40cm x 40cm dikke vilt voor de hoed
 • Een houten stokje van 30cm lang voor de toverstaf
 • Vilt voor de ster en extra versiering
 • 90cm lint voor de hoed
 • Lijmpistool en lijm
Cape voor de tovenaar

Plooi de fleece dubbel in de breedte. Leg de vouwlijn aan je linkerkant. Teken onderaan aan de hand van een koord en krijtpotlood een boog. Voorzie bovenaan een reep van 8 cm breed en eindig op 25 cm van de vouwlijn. Teken vanaf dat punt een lijn naar de beneden rechterhoek en knip uit.
TIP: Geen fleece stof in huis? Een (versleten) fleece deken kan ook dienst doen als basis voor de cape.

Toverstok voor de tovenaar

Dezelfde werkwijze als het toverstokje van de fee maar laat de linten weg.
TIP: Geen houten stok en vilt in huis? Zoek in de natuur een geschikt stokje en kleef er een kartonnen ster op.

Hoge hoed voor de tovenaar

Dezelfde werkwijze als de hoed van de fee maar laat de linten weg en kleef op de hoed wat extra vilten sterren.
TIP: Geen stevige vilt in huis? Stevig papier kan ook dienst doen!

En als je veel tijd hebt kan je natuurlijk helemaal ‘over the top’ gaan. Je kan het toverstokje schilderen of omwikkelen met een leuk lint. Je kan een tovenaarskleed maken of een lange baard of een grote bril. Vleugels en glitterballerina’s zijn dan weer leuk bij de outfit van de fee. Hier en daar nog wat schmink toevoegen en je bengel is klaar voor de hoogdag van het jaar.

Mijn gemaakte verkleedspullen verdwijnen in onze verkleedkoffer en heb ik bij deze al achter de hand voor moest mij dochter dezelfde vergeetachtige eigenschap als mij erven.