U bent hier

DIY memory

DIY memory

diy
vilt
spel
kinderen
spelen

In de categorie ‘leukste denkspelletje’ staat memory ongetwijfeld in mijn top 10. Het spel waar je om de beurt twee kaartjes mag omdraaien en van elk kaartje zijn dubbelganger moet zoeken. Na elk spel meng je de kaartjes goed door elkaar en leg je ze weer mooi naast elkaar om terug opnieuw te kunnen spelen.
Zo’n spel is poep simpel om te maken! Uit karton, hout, stof, papier, vilt,… het kan allemaal! Ik koos dit keer voor vilt maar het lijkt me ook een leuk project om restjes stof te kunnen verwerken.

Het leuke aan zo’n spel in elkaar steken is dat je het zo makkelijk of moeilijk kunt maken als je zelf wilt. Als eerste ligt de moeilijkheidsgraad in het aantal kaartjes. Ik moet u niet uitleggen dat een spel van vier kaartjes net iets makkelijker zal zijn dan een spel met vijftig kaartjes. Daarnaast kan je ook spelen met de figuur die je aanbrengt op de kaartjes. Je kan totaal verschillende figuren verzinnen, figuren die in elkaars verlengde liggen of (om het helemaal moeilijk te maken) figuren die nauwelijks van elkaar verschillen. En dan als laatste heb je de kleur die per figuur kan wijzigen. Zo zal een spel met vier basiskleuren net iets makkelijker zijn dan een spel met tien kleurtinten.

Ik koos voor 4 kleuren met telkens 3 figuren die op elkaar lijken. Ik maakte een spel van 24 kaartjes met 12 figuren op (ahja want van elke figuur heb ik twee kaartjes nodig). Maar niets houdt mij tegen om later nog enkele kaartje bij te maken en het spel daardoor moeilijker te maken.

Wat heb je nodig voor een spel van 24 kaartjes?

- Een stuk vilt van 48cm op 36cm uit één kleur
- Restjes vilt in verschillende kleuren
- Garen of contactlijm

Stap 1

Knip uit het grote stuk vilt allemaal vierhoeken van 6cm op 6cm. Per kaartje heb je twee stukken vilt nodig. Voor een spel van 24 kaartjes moet je dus 48 vierhoeken knippen.

Stap 2

Verzin en teken figuren voor de kaartjes. Teken de figuren over op de vilt en knip uit. Knip voor elke figuur twee exemplaren uit.

Stap 3

Maak de figuren vast op één laag van de vierkantjes. Ik naaide ze vast maar je kan ze ook bevestigen met contactlijm.

Stap 4

Stik twee lagen vilt op elkaar. Eén laag zonder figuur en één laag met figuur. Knip de randen eventueel nog bij met een (kartel) stofschaar.

Stap 5

Steek de kaartjes in een gepersonaliseerde videocassettedoos (de werkbeschrijving van zo’n doos vind je hier) of naai een leuk zakje voor de kaartjes.