U bent hier

DIY hoes voor een borstvoedingskussen

DIY hoes voor een borstvoedingskussen

naaien
diy
kussen
baby

Toen ik de eerste keer een ‘worst’ zag fronste ik mijn wenkbrauwen serieus. U zal het hoogstwaarschijnlijk ooit ook al wel eens hebben gezien, zo’n zwangerschapskussen. Ik spreek hier over een groot langwerpig rond kussen dat voornamelijk wordt gebruikt tijdens het slapen wanneer je zwanger bent en zich later laat functioneren tot kussen bij het geven van borstvoeding. Het correct woord is een borstvoedingskussen maar ik noem het, zo banaal als het is, een worst. Geen haar op mijn kop dat er aan dacht om ooit zo’n kussen te gebruiken, laat staan mee in bed nemen.

Ik moet bekennen, ik neem mijn bedenkingen terug want zo’n kussen is ZA-LIG! Ik was nog geen 11  weken zwanger toen ik op een tweedehandsbeurs zwichten en zo’n kussen kocht. Want ja, blijkbaar is dat echt wel handig. S‘ avonds trok ik met mijn man het kussen helemaal in het belachelijke. We hebben dat ding letterlijk vierkant uitgelachen voor ik het tegen mijn zijde drukte en in slaap viel. De dag nadien voelde ik me zo schuldig als het woord groot is want WAUW ik had geslapen als een roos!


Sinds die nacht heeft het kussen niet geweken van mijn zijde tot grote ergernis van mijn man want zo’n kussen neemt ook wat ‘kostbare’ bedruimte in. Tant pis, ik sliep goed en dat was het belangrijkste! Ter compensatie van het belachelijk maken stak ik het worstenkussen in een nieuw jasje.

Wat heb je nodig?

Badstof 85cm hoog x 140cm breed
Katoenstof 85cm hoog x 140cm breed
Een rits van 60cm lang
Een stukje elastiek van 20cm lang

Stap 1

Draai de originele hoes binnenste buiten en plooi hem dubbel. Plooi ook je badstof in de breedte dubbel en leg de hoes op de stof, de twee plooilijnen mooi op elkaar. Teken de hoes rond om rond af op de badstof.

Stap 2

Knip op een dikke centimeter van de getekende lijn uit.

Stap 3

Knip dezelfde vorm uit je katoenstof.

Stap 4

Werk de zijdes van de stof af tegen het rafelen. Doe dit met een overlockmachine  of een zigzag steek op je naaimachine.

Stap 5

Speld de stukken stof op elkaar met de goede zijdes tegen elkaar. Markeer met speldjes een opening voor je rits. Stik de stukken stof aan elkaar vast.

Stap 6

Bevestig de elastiek in de kromming van de hoes. Zorg ervoor dat je de elastiek onder ‘spanning’ vastnaait. Eén keer de elastiek is vastgenaaid zal de stof wat fronsen.

Stap 7

Naai als laatste de rits in de hoes en hij is klaar voor gebruik.

De nacht nadat ik was bevallen verdween samen met mijn buik ook het kussen. Plotsklaps veranderen het worstenkussen van functie en was het alleen nog maar te vinden in de zetel. Daar wordt het momenteel gebruikt tijdens het geven van borstvoeding of wordt het onder de (zware) arm van bezoek geschoven om het gewicht van de baby mee te kunnen dragen. Ja zo’n worst, ‘t is het waard!