U bent hier

De mooiste moestuin

De mooiste moestuin

de mooiste moestuin Julia Voskuil

Een platte batterij, zo voel ik me altijd na de winter. De warmte van het winters haardvuur slaagt er niet meer in die batterij op te laden.
Bij de eerste zonnestralen, moet ik naar buiten. De stralen zorgen voor een tinteling op mijn huid. Zalig!

Als ik in de tuin kom, zie ik hoe troosteloos onze moestuin er bij ligt. De goesting om er iets moois van te maken is er al. Alleen, hoe begin je eraan? In De mooiste moestuin van Julia Voskuil vind ik een massa informatie over alles wat met moestuinieren te maken heeft.

Een boek vol mooie foto’s, weetjes en niet alledaagse tips! Zo raadt ze aan om je te laten inspireren door prachtige professionele moestuinen. Volgens Julia Voskuil zijn er zowel in België als Nederland pareltjes te vinden.

Ik zet de Belgische moestuinen even voor jullie op een rijtje.

Arboretum Kalmthout

De rode tuin

Sinds 2004 kun je in Arboretum Kalmthout genieten van de rode tuin, een bijzonder onderdeel met veelkleurige eilandborders vol bloemen en eetgewassen. Zelfs na een regenrijke zomer zijn de combinaties begin september nog een lust voor het oog. Zolang de nachten niet te koud worden, blijft dit wekenlang het beeld. Begin september zijn het vooral de dahlia, canna en crocosmia die helderrood oplichten. “Het is een bijzonder concept dat de bezoekers bijzonder waarderen”, zegt conservator-directeur Abraham Rammeloo.
www.arboretumkalmthout.be

Kasteel Hex Heers-Heks

Grote historische nutstuin

In het glooiende landschap van Haspengouw in Belgisch Limburg ligt het sinds 1948 wettelijk beschermde domein van Hex. De verzorgde stijltuinen genieten internationale bekendheid vanwege de prachtige collectie oude en wilde rozen. Het levenswerk van Nanda gravin Michel D’Ursel (1928-1997). Maar minstens zo imposant is de grote moestuin. Die voorziet de bewoners sinds jaar en dag van groenten en fruit. Zelfs in de wintermaanden, dankzij de unieke bewaarkelder. Tijdens de tuindagen in juni en september stellen graaf en gravin D’Ursel hun levende erfgoed open. Voor bezoekers telkens opnieuw een feest!

www.hex.be

Museumtuin Gaasbeek

Levende historie

In het hart van het Pajottenland, aan de zuidrand van Brussel, liggen de kasteelparken van Gasbeek en Groenenberg. Het paradepaardje is de ommuurde museumtuin Gaasbeek, waar de rijke Vlaamse hovenierskunst van eind achttiende en begin negentiende eeuw herleeft. Een passender decor voor de unieke collectie (lei)fruit en groenten is niet denkbaar. In de potager komen nut, sier en educatie samen. Sinds 2017 wordt de tuin van mei tot oktober opengesteld. De naamgeving en teeltinformatie zijn tot in de puntjes verzorgd. Het is een feest om er rond te dwalen!

www.natuurenbos.be

Domaine du ooievaar - Bellegem

Moderne moestuin met bakken, kassen en hoogstamboomgaard

In het landrijk gebied onder Kortrijk ligt het twee hectare grote Domaine Du Ooievaar. Bij de historische hoeve is een landschappelijke tuin aangelegd waarin Olivier en Geertrui Vico-Desmet sinds 1997 tuinieren. Na eerst met veel zorg de hoeve te hebben gerestaureerd. “Voor de inrichting van het voormalige akkerland tot een gevarieerde tuin deden we inspiratie op tijdens tuinreizen. Wij hebben een passie voor de flora in al zijn facetten. Van bijzondere heesters en bomen tot een bloemenweide, boomgaard en moestuin. Dit alles delen we graag met bezoekers tijdens enkele openstellingen.

www. domaineduooievaar.be