U bent hier

Dé confituurklassieker: aardbeienjam!

Dé confituurklassieker: aardbeienjam!

jam
gelei
confituur en meer lekkers van het seizoen Janine Bruinooge hoe maak je aardbeienconfituur aardbeienjam recept

Vele soorten confituur heb ik al gemaakt, maar eigenlijk gaat er niets boven de klassieker der klassiekers: aardbeienconfituur. Als het aan de kinderen lag, moest ik nooit een andere soort uitproberen. :-)

De kindjes vinden het trouwens reuzefijn om na schooltijd samen confituur te maken. De ideale activiteit op een regenachtige schoolavond. En je hebt ineens een voorraadje beleg om de winter door te komen!

Confituur maken is kei-simpel, maar toch doet elke kok het op zijn eigen manier. Onderstaand receptje haalde ik uit "Jam, gelei, confituur en meer lekkers van het seizoen" van Janine Bruinooge.

 

 

voorbereidingstijd: 10 min + 3 uur weken/intrekken

bereidingstijd: 15 min

nodig: 3 potten van 230 ml met schroefdeksel

 

ingrediënten:

  • 500 gram aardbeien
  • 200 gram geleisuiker of 250 gr geleisuiker extra fruit
  • 1 citroen
Stap 1

Spoel de aardbeien af onder koud water. Dep ze droog en verwijder de kroontjes.

De ze in een grote kom en plet ze fijn met een stamper.

Stap 2

Weeg de geleistuiker af en pers de citroen uit. Voeg de suiker en het citroensap toe aan de aardbeien. Schep goed om. Laat het fruitmengsel minstens 3 uur staan op een koeke plek. Schep het af en toe voorzichtig om zodat de suiker goed oplost.

Stap 3

Doe het fruitmengsel in een kookpan. Plet de aardbeien eventueel nog wat meer fijn. Roer het fruitmengsel goed door en breng aan de kook. Laat zo lang doorkoken als op de verpakking van de suiker is aangegeven.

Controleer de dikte van de jam. Als de jam te dun is, laat hem nog wat langer koken.

Stap 4

Stop met koken en verwijder het schuim met een schuimspaan. Vul de gesteriliseerde jampotten tot net onder de rand met hete jam. Draai meteen de deksels op de potten, zet ze even op hun kop en plaats de potten vervolgens weer rechtop. Laat alles rustig afkoelen.

 

Smakelijk!

Zin in méér confituur? In dit boek vind je bakken jam-spiratie!

www.lannoo.be/nl/jam-gelei-confituur