U bent hier

Bosbaden! Wat is dat?

Bosbaden! Wat is dat?

bosbaden
zakboek
Wat is bosbaden?

Het begon allemaal in de jaren 1980 met shinrin yoku, een Japanse uitvinding die letterlijk ‘bosbaden’ betekent. Nee, daarmee bedoelen we niet dat je een lekker warm bad hoort te nemen in het bos. Wat dan wel? Jezelf onderdompelen in de boslucht. Je zintuigen maximaal inzetten. Tot rust komen in het bos. Tijdens een bosbad is het de bedoeling dat je traag en mindful wandelt en aandacht schenkt aan wat je ziet, hoort, ruikt, voelt en zelfs proeft. Resultaat? Doordat je lichaam ontspant, volgt na een tijdje ook je hoofd, dat vanzelf helderder, leger en frisser wordt.

Is bosbaden anders dan een boswandeling?

Boswandeling 

Bij een gewone boswandeling stap je meestal aan een stevig tempo door het bos. Je praat met een vriend, je luistert naar muziek in je oortjes of je denkt aan alle dingen die je nog moet doen. Intussen raas je voorbij aan het landschap waar je jezelf in bevindt.

Bosbad

Een bosbad neem je bij voorkeur alleen. Je gaat bewust vertragen en je neemt de tijd om je omgeving in je op te nemen. Zie je het niet zitten om alleen te gaan? Neem dan een vriend of familielid mee, maar las tijdens jullie wandeling minstens 20 minuten in waarin jullie even de tijd nemen om de natuur te observeren of gewoon — stil enzwijgend — op een bankje naast elkaar te zitten.

Wat zijn de regels voor een bosbad?

Dat is simpel: er zijn geen regels voor. Of beter gezegd: de regel is dat je doet wat voor jou goed voelt, vanzelfsprekend met het grootst mogelijke respect voor het bos, anderen en je omgeving. Het is de bedoelin dat je in het bos tot rust komt en dat jedaarbij je zintuigen gebruikt. De rest kies je helemaal zelf. Dus… word je blij van liggen in een bloemenveld? Doen! Liever doelloos en traag rondstappen? Prima. Wil je een helling opzoeken? Perfect. Is mijmerend tegen een boomstam zitten eerder jouw ding? Of heb jezin om een boom eens goed vast te pakken? Ga ervoor! Een echt, deugddoend bosbad duurt bij voorkeur minstens twee uur, maar zelfs een kortere pauze kan helpen om stress tegen te gaan. Het helpt ook als je het voor het grootste deel alleen of in elk geval in stilte kunt doen. Zo is het makkelijker om je aandacht bij het bos te houden en bij de gevoelens die je daarbij krijgt.

Checklist voor bosbaden!

Als je dat fijn vindt, kun je deze checklist voor en na elk bosbad invullen. Zo krijg je een ovezicht van wat het bos met je doet en wat voor jou werkt voor een bepaalde gemoedstoestand. 

Download hier de chekclist. 

Het zakboek voor bosbaden
  • Het bos vormt een ideaal tegengewicht voor ons jachtige leven. 
  • Een leuk, praktisch zakboek om meteen het bos in te trekken en te ontdekken. 
  • Voor iedereen die meer connectie wil ervaren met de natuur. 

Meer weten over 'Het zakboek voor het bosbaden' van Sarah Devos en Katriina Kilpi: klik hier