U bent hier

Bloemschikken met droogbloemen en verse bloemen

Bloemschikken met droogbloemen en verse bloemen

bohemien
bloemschikken
boeket maken
bloemen kiezen
bloemen
Wild bloemschikken, wat is dat?

Voeg wat kleur toe aan je interieur met een fris en wild boeket. Laat het traditioneel boeket uit de winkel achterwege en ga zelf aan de slag met mooie bloemen.  Geen idee hoe je hieraan moet beginnen? Dit boek geeft je vele tips en tricks om zelf aan de slag te gaan met wilde en droge bloemen. 

Meer weten over het boek: klik hier. 

 

4 soorten bloemen herkennen en gebruiken

Wil je zelf aan de slag gaan met bloemen? Dat kan! Ik geef je alvast wat meer uitleg over de vier soorten bloemen die je kunt herkennen en hoe je ze kunt gebruiken. 

Wild bloemschikken gaat over georganiseerde chaos. Hoe wild of organisch iets er met het blote oog ook uitziet, dat wil niet zeggen dat er geen logica zit in de opbouw en de structuur van het bloemwerk.
Integendeel! Om diepte en beweging in een bloemwerk te creëren, deel ik bloemen steeds op in vier categorieën. De vorm van de bloem bepaalt in welke categorie de bloem zit. Elke categorie komt voor in een bloemwerk, maar zal een andere rol vervullen en een andere plaats innemen. Klinkt
dit abstract? Met voorbeelden wordt het veel duidelijker.

Categorie 1: vullers

De eerste categorie is meteen een categorie van bloemen die je heel vaak eerst aanbrengt bij een bloemwerk. Vullers zijn een categorie van bloemen die, zoals het woord zelf al zegt, vulling geven. Ze zorgen ervoor dat het bloemwerk vulling en body krijgt. Dit kan zijn om een structuur te bedekken, zoals oase of kippengaas, maar dit kan ook puur zijn om bijvoorbeeld een boeket meer volume te geven. 

Voorbeelden van vullers zijn de meeste soorten groen die in korte stukjes geknipt kunnen worden, zoals eucalyptus, pruikenboom, dennengroen, beuk, olijftakken… Maar het kunnen ook bloemen zijn die niet veel aandacht vragen en mooie structuren hebben om als ondergrond te dienen, zoals gipskruid, gedroogd vlas, gedroogd broom, anjers…

categorie 2: focusbloemen

Focusbloemen zijn de belangrijkste bloemen van elk bloemwerk. Het zijn de showpony’s, de bloemen die de meeste aandacht vragen en waarnaar je oog het eerst getrokken wordt. Deze bloemen hebben meestal een ronde vorm. Denk aan: rozen, dahlia’s, anemonen, ranonkels, zonnebloemen, pioenen, chrysanten… Die bloemen worden op plaatsen geschikt waar ze de aandacht krijgen die ze verdienen. Ze staan centraal in een stuk en zitten boven de laag van vullers. Ready to shine!

categorie 3: texturen

Texturen zijn bloemen, grassen en groen die een bloemwerk textuur en lucht geven. Dit zijn heel fijne materialen die weinig aandacht vragen, bij voorkeur op een heel dunne, lichte steel. Alle grassen en pluimpjes zitten in die categorie, zoals Lagarus, tarwe of siergrassen. Maar ook fijne bloemetjes op dunne stelen zijn hier perfect voor geschikt, zoals Cosmos, Lisianthus of reukerwten. Texturen zitten in de bovenste laag van een bloemstuk. Daar geven ze het bloemwerk altijd meer lucht en zorgen ze voor negatieve ruimte. Omdat het steeds over fijne bloemetjes en grassen gaat, kunnen ze verder uitsteken zonder de aandacht af te leiden van de focusbloemen.

categorie 4: richtingaanwijzers

De laatste categorie is er eentje met bloemen die niet in ieder bloemwerk voorkomen. Richtingaanwijzers zijn bloemen en groen die je bloemwerk specifieke contouren geven. Vaak zijn dit bloemen met een verticale vorm omdat verticale bloemen natuurlijk voor visuele lijnen in je bloemwerk zorgen. 

Vaak zijn het bloemen die je als eerste gebruikt om een soort van grenzen uit te zetten waarbinnen je je bloemstuk zult creëren. Voor groen zijn dit bijvoorbeeld ranken van de passiebloem, Italiaanse Ruscus of pampasgras. Bloemen zijn dan eerder Delphinium, leeuwenbekken of Amaranthus.
Dit zijn allemaal verticale bloemen omdat die duidelijk de richting en de contouren van een bloemstuk beïnvloeden, maar het kan bijvoorbeeld evengoed een groot rond palmblad zijn. Dit is dan wel geen verticale vorm, maar toch een dominant ingrediënt in je bloemwerk dat de lijnen ervan beïnvloedt. Materialen met dit soort vormen zijn zeker ook richtingaanwijzers.